Leuker langer werken
Sport

Waarom is squash een gezonde sport? QSS verteld er meer over.

Er zijn vier muren naar een squashbaan. De voormuur, waarop drie parallelle lijnen zijn gemarkeerd, heeft het grootste speeloppervlak, terwijl de achtermuur, die typisch de toegang tot het hof bevat, de kleinste heeft. De uitlijn loopt langs de bovenkant van de voormuur en daalt langs de zijmuren naar de achtermuur. Er zijn geen andere markeringen op de zij- of achterwanden. Schoten die boven de zij- of achtermuur zijn geslagen of die de uitlijn raken, op een willekeurige muur, zijn eruit. De onderste lijn van de voormuur markeert de bovenkant van het ‘blik’, een half meter hoog metalen gebied dat, indien getroffen, betekent dat de bal uit is. Op deze manier kan het blik als analoog worden gezien aan het net in andere racketsporten zoals tennis. De middelste lijn van de voorwand is de servicelijn en is alleen relevant tijdens het serveren.

Dit artikel is geschreven door Quality Squash Stores, de online squashwinkel van Nederland en België.

Service
De spelers draaien een racket om te beslissen wie als eerste dient. Deze speler begint de eerste rally door te kiezen om vanuit het linker of rechter serveervak te serveren. Voor een legale opslag moet één van de voeten van de serveerder in het serveervak staan en geen enkel deel van de lijnen van het serveervak aanraken, wanneer de speler de bal slaat. Nadat de bal door het racket geraakt is, moet de bal de voormuur boven de servicelijn en onder de uitlijn raken en landen op de tegenoverliggende achterste kwartveld. De ontvangende speler kan ervoor kiezen om een opslag te volleyen nadat de bal de voormuur heeft geraakt. Als de serveerder het punt wint, wisselen de twee spelers van kant voor het volgende punt.

Spel
Na de opslag slaan de spelers om de beurt de bal tegen de voormuur, boven de tin en onder de uitlijn. De bal mag op elk moment de zij- of achtermuren raken, zolang de bal maar onder de uitlijn komt. De bal mag niet de vloer raken na het raken van het racket en voordat de bal de voormuur raakt. Een bal die op de uitlijn of de lijn langs de bovenkant van het blikje landt, wordt beschouwd als uit. Nadat de bal de voormuur geraakt heeft, is het toegestaan om één keer op de vloer te stuiteren (en een willekeurig aantal keren tegen de zij- of achtermuur) voordat een speler de bal moet teruggeven. Spelers mogen zich overal rond de baan bewegen, maar het per ongeluk of opzettelijk blokkeren van de bewegingen van de andere speler is verboden en kan resulteren in een LET of een STROKE. Spelers keren meestal terug naar het midden van de baan na een schot.

Scoresystemen
Squash kan gespeeld worden met verschillende scoresystemen en spelers in amateurwedstrijden kunnen willekeurig een puntentotaal instellen om een winnaar te bepalen. Op dit moment worden de meeste wedstrijden gespeeld volgens het point-a-rally systeem (PARS) tot 11 punten, hoewel veel spelers doorgaan met het spelen van Engelse of Hand-In-Hand-Out (HiHo) scores tot 9, waarbij alleen de server een punt kan winnen. Spelers ervaren PARS en Hi-Ho vaak als zeer verschillende spellen die verschillende tactieken en spelerskenmerken vereisen. Naast het Engels of Hand-In-Hand-Out en PARS, is er ook een Amerikaanse score waarbij wedstrijden worden gespeeld tot 15 in plaats van 11 zoals in PARS.

Dit artikel is geschreven door Quality Squash Stores, de online squashwinkel van Nederland en België.

Engels of Hand-In-Hand-Out score
Het oorspronkelijke scoresysteem staat bekend als de Engelse scoring, ook wel hand-out scoring genoemd. Onder dit systeem, als de serveerder een rally wint, krijgt hij een punt, terwijl als de terugverdiener een rally wint, alleen de service verandert (d.w.z., de bal gaat “hand-out”) en er wordt geen punt gegeven. De eerste speler die als eerste 9 punten bereikt, wint de wedstrijd. Als de score echter 8-8 bereikt, beslist de speler die als eerste de 8 heeft bereikt of de wedstrijd gespeeld wordt tot 9, zoals voorheen (de zogenaamde ‘set one’), of tot 10 (de zogenaamde ‘set two’). Ooit kreeg dit scoresysteem de voorkeur in Groot-Brittannië, maar ook in landen met traditionele Britse stropdassen, zoals Australië, Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, India en Sri Lanka.

Point-a-rally scoren
Het huidige officiële scoresysteem voor alle niveaus van professionele en amateur squash heet point-a-rally scoren (PARS). In PARS krijgt de winnaar van een rally altijd een punt, ongeacht of hij/zij de server of de terugvervoerder is. De wedstrijden worden gespeeld tot 11, maar in tegenstelling tot de Engelse score moeten de spelers twee duidelijke punten winnen. Dat wil zeggen, als de score 10-10 bereikt, gaat het spel door totdat één speler twee punten wint. PARS to 11 wordt nu gebruikt op de professionele tournee voor mannen en vrouwen, en de tinnen hoogte is verlaagd met twee centimeter (tot 17 centimeter) voor alle PSA-evenementen (mannen en vrouwen).

Amerikaanse score
Een ander scoresysteem is Amerikaans scoren. De regels van de Amerikaanse waardering zijn identiek aan die van PARS, met uitzondering van de spellen die tot 15 worden gespeeld. Dit systeem wordt niet veel gebruikt omdat spellen als te lang werden beschouwd en de winnaar zou meestal de fitter speler zijn, niet noodzakelijkerwijs de betere speler.

Wedstrijdwedstrijden worden meestal gespeeld op “best-of-five” (d.w.z. de eerste speler die drie wedstrijden wint).

RAM-scoresysteem
Het RAM-scoresysteem is een nieuw scoresysteem dat is gecreëerd door voormalig Wereldkampioen, Ramy Ashour en medeopgericht door Osama Khalifa. Dit bestaat uit het spelen van een best of 5 wedstrijden. Elk spel is 3 minuten lang, maar dit verwijst alleen naar de 3 minuten die in het spel zijn. De ‘downtime’ tussen het einde van een rally en een serve wordt niet meegeteld. Zodra de tijd om is, stopt de klok, en t

https://www.qss-squash.nl