Leuker langer werken
Image default
Zorg

MBO opleiding pedagogisch medewerker

Wat houdt deze opleiding precies in?

Wat houdt deze opleiding precies in? De opleiding pedagogisch-medewerker houdt precies in dat je een verkorte opleiding volgt. Dit is namelijk een MBO niveau 3 opleiding. Je begeleidt hier tijdens de opleiding namelijk groepjes kinderen in een kinderdagverblijf. Dit kunnen baby’s, peuters en kinderen zijn. Vervolgens heb je ook contact met de ouders van het kind om de ontwikkeling van het kind te kunnen vertellen. In deze functie ben je als medewerker of studie een belangrijk element in de groeifase van elk kind. De term pedagogiek houdt voornamelijk in ‘’ opvoedkunde’.  Deze MBO opleiding duurt namelijk 2 tot 3 jaar op niveau 3.

Eisen waaraan je moet voldoen als pedagogisch medewerker

Ten eerste heb je communicatieve skills nodig om met kinderen een gezellig babbeltje te kunnen hebben. Er wordt ook geëist dat je met creatieve activiteiten met kinderen gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn knutselen, spelletjes spelen, dansen en toneelspelen. Ten tweede moet je goed kunnen inleven in het hart van het kind. Je moet inspelen op de situaties van de kinderen. Daarnaast moet je met een teamverband kunnen samenwerken en ook betrokken zijn met andere collega’s. Je neemt ook de verantwoordelijkheid van het gedrag van elk kind. Je houdt dus het verloop van de situatie van elk kind en past maatregelen toe op het moment als het kind niet goed functioneert.

Hoe ziet zo’n opleiding in het algemeen eruit?

Dagelijks komen er verschillende kinderen opdagen en daar worden de activiteiten op toegepast dat voornamelijk begint met een specifieke thema. De thema’s die hieraan toebehoren zijn bijvoorbeeld veel boekjes voorlezen, buitenspelen en wordt gekleid. De medewerkers maken bij veel verschillende kinderdagverblijven regelmatig een soort wandeling buiten om de kinderen van frisse lucht te voorzien. Je wordt erg gewaardeerd als men eenmaal in staat is om al deze werkzaamheden tot zich kan nemen en uit te voeren.

Tenslotte zijn nagenoeg de belangrijkste pointers benoemd, met name over de opleiding pedagogisch medewerker en welke interessante activiteiten te wachten staat als je eenmaal aan de slag gaat met deze functie.

 

https://www.variva.nl/opleidingen/pedagogisch-medewerker-kinderopvang/