Leuker langer werken
Image default
Dienstverlening

Zorg dat je niet naar beneden valt

Een veilig werken op hoogte cursus is een essentiële training voor iedereen die op hoogte werkt, of het nu gaat om het werken op daken, steigers of in hoogwerkers. De cursus richt zich op het creëren van bewustzijn en het ontwikkelen van vaardigheden om risico’s te identificeren en te beheersen bij het werken op hoogte.

Neem voorzorgsmaatregelen 

Het is belangrijk om te begrijpen dat werken op hoogte gevaarlijk kan zijn en dat er een groot risico is op letsel of zelfs dodelijke ongevallen als de juiste voorzorgsmaatregelen niet worden genomen. Een veilig werken op hoogte cursus kan helpen bij het verminderen van deze risico’s en het creëren van een veiligere werkomgeving.

Een veilig werken op hoogte cursus omvat een breed scala aan onderwerpen, zoals wetgeving, risicobeoordeling, het selecteren van het juiste veiligheidsmateriaal en -uitrusting, en het correct gebruik daarvan. Het bevat ook praktische training in het werken op hoogte en het veilig werken met ladders, steigers en hoogwerkers.

De Arbowet en het Arbobesluit

De cursus begint met een bespreking van de wet- en regelgeving die van toepassing is op het werken op hoogte, zoals de Arbowet en het Arbobesluit. De cursus zal uitleggen wat de verantwoordelijkheden van de werkgever en werknemer zijn en wat de consequenties zijn als deze niet worden nageleefd.

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het leren identificeren en beoordelen van risico’s bij het werken op hoogte. Dit omvat het beoordelen van de omgeving, het identificeren van gevaren en het bepalen van de juiste veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen om deze risico’s te verminderen.

Het kiezen van het juiste veiligheidsmateriaal en -uitrusting is van cruciaal belang bij het werken op hoogte. De cursus zal uitleggen welke soorten materiaal beschikbaar zijn en hoe ze moeten worden gebruikt, zoals harnassen, valbeveiligingssystemen, helmen en schoenen.

Gebruik altijd veiligheidsuitrusting

De cursus bevat ook praktische training in het werken op hoogte. Dit omvat het werken met ladders, steigers en hoogwerkers, waarbij aandacht wordt besteed aan de juiste opstelling en het gebruik van de veiligheidsuitrusting.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de veiligheid van de werknemer altijd voorop staat bij het werken op hoogte. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om ervoor te zorgen dat de werknemers de juiste training hebben gehad en dat ze beschikken over de juiste uitrusting om veilig te werken. Werknemers moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen en altijd de juiste procedures volgen en veiligheidsuitrusting gebruiken bij het werken op hoogte.

Een veilig werken op hoogte cursus kan de veiligheid op de werkplek verbeteren en het risico op ongevallen verminderen. Door het volgen van de cursus zal je de techniek en kennis opdoen om te kunnen werken op hoogte. Wij zullen iedereen adviseren om de cursus te volgen. 

 

https://www.bouwradius.nl/training/veilig-werken-op-hoogte/