Leuker langer werken
Image default
Dienstverlening

Wat is preventive maintenance?

Preventive maintenance (of preventief onderhoud) is onderhoud dat regelmatig aan een apparaat wordt uitgevoerd, dit wordt gedaan om de kans op defecten kleiner te maken. Voer preventief onderhoud uit terwijl de apparatuur nog in werking is om onbedoelde schade te voorkomen. Preventive maintenance heeft als doel het identificeren van een defect en zo het risico van ongeplande storingen en onderhoud te verminderen.

Verschillende types preventive maintenance zijn er

Er zijn twee types van preventieve onderhoud, namelijk preventief onderhoud op basis van gebruik en preventief onderhoud op basis van tijd. Je kan hier onder de verschillen lezen.

  • Preventive maintenance op basis van gebruik: Veel machines moeten na een x aantal uur, kilometers of productiecyclus een flinke onderhoud ondergaan. Als dit niet gebeurt dan kunnen in brand vliegen of andere problemen veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een motorvoertuig die na 10.000 km onderhoud nodig heeft.
  • Preventive maintenance op basis van tijd: een duidelijk voorbeeld van preventive maintenance op basis van tijd is een periodieke inspectie van belangrijke apparatuur. Als deze apparatuur kapot gaat zal de productie stil liggen en wordt er niets meer geproduceerd tot het probleem opgelost is. Door preventive maintenance in te zetten kan je dit voorkomen.  

Een checklist voor preventive maintenance

Voor het dagelijkse werk van een operator zijn er verschillende applicaties gecreëerd om het werk overzichtelijk en leuk te houden. Met deze applicaties kunnen fabrikanten audits, checklists, werkinstructies en eerstelijns onderhoud taken digitaliseren. Deze digitalisering wordt gedaan om efficiëntie, veiligheid en kwaliteit te verbeteren. Door preventive maintenance te doen verminderd het aantal onverwachte storingen, waardoor de beschikbaarheid van de machine hoger wordt.

https://ezfactory.nl/en/preventive-maintenance/