Leuker langer werken
Image default
Aanbiedingen

Vitamines en mineralen: dit moet jij weten over deze microvoedingsstoffen

Veel Nederlanders volgen vandaag de dag wel één of ander dieet. Of het nu het ketogeen dieet is of het FODMAP dieet, het volgen van een dieet is helemaal booming. Mensen zijn graag met hun gezondheid en uiterlijk bezig en proberen zo gezond mogelijk te leven. Bij veel van dit soort diëten ligt de focus op zogenaamde ‘ongezonde’ voedingsstoffen zoals snelle koolhydraten of verzadigde vetten. Eigenlijk wordt er te weinig gekeken naar een andere zeer belangrijke groep voedingsstoffen: de zogenaamde microvoedingsstoffen als vitamines en mineralen. In deze blog vertellen we je graag wat meer over deze groep onmisbare voedingsstoffen.

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen behoren tot de groep microvoedingsstoffen omdat ze in zeer kleine hoeveelheden in onze voeding voorkomen. Ons lichaam heeft iedere dag vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Het zijn dan ook onmisbare voedingsstoffen. Veel mensen denken dat vitamines en mineralen hetzelfde zijn, maar dit is niet zo. Vitamines zijn namelijk afkomstig uit levende organismen, terwijl mineralen afkomstig zijn uit dode organismen. Vitamines worden door bepaalde planten en dieren aangemaakt, terwijl mineralen door planten of dieren uit voeding, water of de aarde worden opgenomen.

Welke vitamines en mineralen kennen we zoal?

Wat betreft de vitamines kan er een onderscheid worden gemaakt tussen vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) die in onze lichaamsweefsels opgeslagen kunnen worden en wateroplosbare vitamines (B en C) die bij een teveel via de urine worden uitgescheiden. Essentiële mineralen zijn magnesium, kalium, calcium, natrium, fosfor en chloride. Maar ook sporenelementen als ijzer en jodium zijn onmisbaar voor onze gezondheid.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik voldoende vitamines en mineralen binnenkrijg?

Zolang je de Schijf van Vijf aanhoudt en iedere dag gezond en evenwichtig eet, hoef je je in principe geen zorgen te maken over de hoeveelheid vitamines en mineralen die jouw lichaam dagelijks binnenkrijgt. Toch kan het in sommige gevallen beter zijn om het lichaam hierbij een handje te helpen door het innemen van supplementen. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of wanneer je te weinig buiten komt. Een tekort aan vitamines en mineralen moet immers niet onderschat worden omdat het grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Ons lichaam heeft deze twee zeer belangrijke voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en te kunnen overleven. Supplementen kun je onder meer online bestellen bij Vehgroshop.

https://www.vehgroshop.nl/