Leuker langer werken
Image default
Industrie

Nieuwe veiligheidsnormeringen voor veiliger werken

De nieuwe normeringen bij veiligheidsschoenen zijn een belangrijke stap voorwaarts in het waarborgen van de bescherming en veiligheid van werknemers. Met duidelijkere en gedetailleerdere vereisten stellen deze normeringen hogere standaarden voor werkschoenen, waardoor werknemers beter beschermd worden tegen verschillende risico’s op de werkvloer. Voorbeelden van merken die de nieuwe veiligheidsnormeringen al hanteren of binnenkort gaan hanteren zijn Albatros, Puma, Dunlop, Safety Jogger en Sixton.

De nieuwe norm EN ISO 20345:2021

Voor het CE-keurmerk en de EN ISO 2045 (EN345) normering is een belangrijke rol weggelegd bij veiligheidsschoenen en andere schoeisel. Alle onbeveiligde werkschoenen en veiligheidsschoenen moeten voldoen aan het CE-keurmerk, wat aangeeft dat ze voldoen aan de Europese eisen en regelgeving. De EN345-normering omvat verschillende niveaus van bescherming.

Een belangrijke verandering is de vervanging van de oude norm EN ISO 20345:2011 door de nieuwe norm EN ISO 20345:2021. Deze nieuwe norm specificeert basiseisen en aanvullende eisen voor veiligheidsschoeisel, waaronder mechanische en thermische risico’s, slipweerstand, ergonomie en aanpasbaarheid aan schoenen met inlegzolen.

Belangrijkste veranderingen op een rij

De wijzigingen zijn voornamelijk gericht op perforatiebescherming, slipweerstand, waterdichtheid en twee nieuwe beschermingsniveaus voor werkschoeisel.

Uitbreiding van de P-classificatie

De al bestaande P-classificatie voor perforatiebescherming is uitgebreid met twee extra classificatiecodes, namelijk PL en PS. Hiermee wordt onderscheid gemaakt tussen metalen perforatiebescherming (S1PL) en niet-metalen perforatiebescherming (S1PS).

Veiligheidsschoenen met een S1P-normering wordt met de nieuwe normeringen dus aangevuld met S1PL of S1PS.

Herziening van de vereisten voor slipweerstand

Een stevige grip op gladde en natte oppervlakken is van essentieel belang voor veiligheidsschoenen. Daarom zijn de vereisten voor slipweerstand herzien om optimale bescherming te bieden. De vroegere markeringen SRA, SRB en SRC zijn vervangen door SR en Ø, waarbij de SR-norm het hogere niveau van slipweerstand aanduidt. Schoeisel dat voldoet aan deze normen levert uitstekende prestaties op gladde en natte ondergronden. De oude normeringen zullen geleidelijk verdwijnen.

SRA, wat staat voor slipweerstand getest op keramische tegelvloeren met lauryl sulfaat (doorgaans water en zeep), is vervangen. SRB, wat staat voor slipweerstand getest op een stalen ondergrond met glycerol (vergelijkbaar met olie), heeft eveneens plaatsgemaakt voor de nieuwe normering. SRC, dat de gecombineerde uitkomst was van de tests volgens zowel SRA als SRB, behoort ook tot het verleden.

Toevoeging van twee nieuwe beschermingsniveaus

Naast de herziening van de slipweerstandsnormering zijn er ook twee nieuwe beschermingsniveaus toegevoegd: S6 en S7. S6 veiligheidsschoenen hebben dezelfde vereisten als schoenen met een S2 normering, maar met extra eisen voor waterdichtheid (aangeduid als WR, oftewel Water Resistant). De S7 normering komt overeen met de S3 normering, maar heeft aanvullende eisen met betrekking tot waterdichtheid. Dit betekent dat waterdichte veiligheidsschoenen die momenteel voldoen aan de S3-normering nu geclassificeerd worden als S7-werkschoenen volgens de nieuwe normering.

Vervanging van de normering WRU

Wat betreft waterdichtheid is de normering WRU (Water Resistant Upper) vervangen door WPA (Water Penetration and Absorption). Dit houdt in dat de gehele bovenzijde van de schoen bestand moet zijn tegen water. De essentie van de normering blijft echter hetzelfde: bescherming tegen indringing van water.

Toevoeging van nieuwe testeisen

Naast deze belangrijke veranderingen zijn er ook andere wijzigingen doorgevoerd. Zo is er een nieuwe testeis voor kruipneuzen slijtage (SC – Scuff Cap), waarbij de duurzaamheid van de neus van de schoen wordt getest. Daarnaast is de eis voor elektrische isolatie herzien, waarbij nu alleen het deel van de loopzool dat in aanraking komt met de grond aan de vereisten moet voldoen. Tot slot is er een nieuwe testeis toegevoegd voor laddergrip (LG), om de prestaties van de schoenen op ladders te beoordelen.

Deze wijzigingen in de normeringen voor veiligheidsschoenen dragen bij aan een hoger niveau van bescherming, comfort en functionaliteit, en stellen werknemers in staat om veiliger en met meer vertrouwen hun werkzaamheden uit te voeren.

https://www.bowork.nl/