Leuker langer werken
Image default
Zakelijk

Het gemiddelde salaris in de bouwkunde

Als je start of als je als bezig bent met de studie bouwkunde wil je vast weten wat het gemiddelde salaris is. Natuurlijk is de hoeveelheid van het salaris niet het allerbelangrijkste maar het is wel een relevante vraag. In dit artikel kom je meer te weten over het gemiddelde salaris van een bouwkundige. 

 

Het startsalaris 

Als er gemiddeld gekeken wordt naar wat het startsalaris is in de bouwkunde ligt dit tussen de 2.668 en 2.732 euro bruto per maand. Gemiddeld vind je binnen de 3 tot 6 maanden een baan en tussen de 30 tot 47 procent heeft na 15 maanden na het afstuderen een vast contract. Het startsalaris na een afgeronde hbo-opleiding ligt rond de 2.668 euro bruto per maand. Dit ligt net wat hoger dan het gemiddelde bruto-inkomen van 2.514 per maand. Een student die een universitaire bouwkunde studie heeft afgerond ontvangt gemiddeld 2.732 euro bruto per maand. 

 

Het salaris met meer ervaring 

Het is natuurlijk fijn om een goed startsalaris te hebben maar het is ook belangrijk of er doorgroeimogelijkheden inzitten zodra je meer ervaring opdoet in het vakgebied. Want wat verdien je als bouwkundige met 10 jaar ervaring? Als je kijkt naar een hbo afgeronde opleiding ligt dit salaris gemiddeld op 3.889 euro bruto per maand. Dat betekent dat je dan op een bruto jaarinkomen zit van 56.753 euro. Bij een afgeronde universitaire opleiding ligt dit salaris rond de 4.234 euro bruto per maand. Hier komt dan uiteindelijk inclusief toeslagen een bruto jaarinkomen uit van 58.219 euro.

 

Vind je snel een baan?

Het salaris is belangrijk maar dan moet je wel eerst een baan hebben gevonden in de bouwkunde. Na het afronden van je hbo vind je tegenwoordig binnen drie maanden een volwaardige baan. Normaal doe je er gemiddeld vier maanden over om na je afgeronde hbo-opleiding een baan te vinden. Met een afgerond universitair bouwkunde diploma doe je er gemiddeld 5,6 maanden over om een baan te vinden. Daar ligt het gemiddelde normaal op vier maanden. Gemiddeld heeft 47,1% van de hbo-studenten binnen 15 maanden een vast contract dit is na een wo-opleiding 35,7%.

 

Gerelateerde artikelen

Nog altijd een groot tekort aan technische werknemers

Wat kun je verwachten van een ict dienstverlener

Valk Amsterdam Zuidas