Leuker langer werken
Image default
Banen en opleidingen

Zorgverleners en zorgverzekeraars slaan handen ineen voor inhaalzorg

Corona heeft ervoor gezorgd dat ziekenhuizen veel zorg niet heeft kunnen verlenen. Veel van deze zorg is uitgesteld en moet alsnog geleverd worden. Er zijn talloze vacatures in de gezondheidszorg uitgezet om achterstanden zo snel mogelijk weer in te halen.

Inhaalslag

De meerderheid van de ziekenhuizen in Nederland denkt de uitgestelde zorg dit jaar te kunnen verlenen. Van de ziekenhuizen die aangeven dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken, gaat wel een deel van de zorg dit jaar verlenen. De overige zorg wordt uitgesteld naar 2022, blijkt uit een analyse van zorgverzekeraars over inhaalzorg. Ziekenhuizen hebben niet alleen rekening te houden met hun patiënten, maar ook met de hulpverleners. Voor hen was 2020 een heel zwaar jaar, zowel lichamelijk als psychisch. Daar moet ook aan gedacht worden wanneer er wederom meer druk op hen gelegd wordt door het inplannen van de uitgestelde zorg. Toch lijken ziekenhuizen dit allemaal goed voor elkaar te hebben.

Planning

De planning is bij de meeste ziekenhuizen en umc’s inmiddels gemaakt. Hiervoor zijn plannen geschreven, waarin ook de balans tussen capaciteit en hoeveelheid te verlenen zorg is opgenomen. Zorgverleners zijn het erover eens dat de zorg zo snel mogelijk ingepland moet worden, maar wel rekening houdend met de gesteldheid van de hulpverleners. Ziekenhuizen, umc’s en zorgverzekeraars slaan de handen ineen om zo snel mogelijk aan de vraag van de cliënten te kunnen voldoen wat betreft de inhaalzorg. Ze zeggen benieuwd te zijn welke weerslag de Deltavariant van het coronavirus heeft op de planning, maar daar kan nu nog weinig van gezegd worden. Zorgverzekeraars dragen ook hun steentje bij om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen door zorgbemiddeling aan te bieden bij het vinden van een zorgverlener voor inhaalzorg. De zorg die voornamelijk uitgesteld is, is de zeer specialistische zorg. Denk daarbij aan complexe chirurgische ingrepen. Het probleem hiermee is echter dat er ook een ic bed ter beschikking gesteld moet worden en dat gooit vaak roet in het eten, waardoor de zorg alsnog niet geleverd kan worden op korte termijn.

https://www.zorgdesq.nl/vacatures-gezondheidszorg/