Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Waarvoor kan je een corona boete krijgen?

Hoewel het kabinet heeft besloten om te beginnen aan de volgende stap van het versoepelingsplan, is het zo dat er nog steeds enkele regels gelden die, ook nu nog, moeten worden nageleefd. Het gros van de Nederlandse bevolking weet niet wat deze regels precies zijn en wat ze inhouden. Hierdoor kiezen veel mensen voor het aanspannen van een kort geding over corona. Om dit te kunnen voorkomen, zal je hier wat uitleg vinden over welke regels er nog steeds gelden na de aangekondigde versoepelingen.

Regels voor groepsverbanden

Ook met de nieuwe versoepelingen worden er nog steeds boetes uitgeschreven voor groepsvorming en voor personen die geen voldoende afstand tot elkaar houden. De regels die hiervoor gelden zijn de volgende: het is noodzakelijk om 1,5 meter afstand te houden van anderen en het is niet toegestaan om meer dan vier personen bij elkaar te hebben op straat. Hiervoor gelden natuurlijk ook uitzonderingen wat betreft huishoudens. De boetes die voor overtreding van deze twee regels gelden kunnen oplopen tot 95 euro. Ook in binnenruimtes en huiselijke sferen gelden er een aantal regels met betrekking tot groepsvorming. Zo mag je thuis slechts drie personen per dag ontvangen en mogen er in publieke binnenruimtes maximaal dertig personen zitten.

Regels voor mondkapjes

Ook zijn er enkele regels die gaan over het dragen van mondkapjes. Zo moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes en in het OV als het nergens anders staat aangegeven. Voor de scholen in het voortgezet onderwijs, MBO en hoger onderwijs moet ook iedereen een mondkapje dragen tussen de lessen door.

Als je, na je te hebben gehouden aan bovenstaande regels, toch een boete krijgt, kan je je verzetten tegen de boete. Voor meer informatie hierover kan je het beste zoeken naar ‘kort geding corona’ op je zoekmachine.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/kort-geding-corona/