Leuker langer werken
Image default
Vervoer en transport

Het vaarbewijs behalen

In Nederland is een vaarbewijs of certificaat om zelfstandig te mogen varen op grotere vaartuigen vereist. Er zijn vier soorten vaarbewijzen, afhankelijk van factoren zoals de lengte en functie van uw schip:

  • Kleine vaarbewijs
  • Vaarbewijs 2
  • Groot vaarbewijs
  • Groot plezierbewijs

In de meeste gevallen kan het vaarbewijs online worden behaald, gevolgd door een bootlicentietest die ook online wordt afgerond. De cursussen Vaarbewijs zijn niet zo uitgebreid als die voor een autorijbewijs, zo is meestal geen praktijkopleiding op het water nodig.

Bijzondere eisen vaarbewijs

Om op een aantal specifieke wateren te varen heb je een vaarbewijs nodig. Je kunt bij de gemeente of het waterschap een waterkaart aanvragen, waarop je kan zien voor welke wateren je een bijzondere vergunning nodig hebt. Vaarvergunningen zijn meestal vereist voor waterwegen die in blauw en lichtgeel zijn aangegeven op de waterkaarten van de ANWB. Zorg dan ook dat je juist gekwalificeerd bent.

Vragen over het vaarbewijs 

Hoe lang is een vaarbewijs geldig? Een vaarbewijs is levenslang geldig. Als je nu een vaarbewijs haalt, heb je er een leven lang plezier van!

Heb je een vaarbewijs nodig om een ​​boot te besturen? Sommige landen vereisen dat alle watersporters een licentie of certificaat hebben, terwijl andere staten alleen leeftijdsgrenzen hebben voor het verlenen van licenties. In Nederland is een vaarbewijs vanaf een bepaalde lengte of snelheid verplicht. Je kan een vaarbewijs pas halen vanaf jouw 18e.

Hoeveel kost een vaarbewijs? Bij Snel je Vaarbewijs kun je jouw vaarbewijs al halen vanaf €70,-. Andere aanbieders de cursus en het examen aan voor een hogere vergoeding. De staat kan registratiekosten vragen en kosten brengen voor het afronden van het examen bij het CBR.

 

 

 

http://sneljevaarbewijs.net