VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Het is een document dat bedrijven die voor andere bedrijven gaan werken kan onderscheiden. Het toont aan dat de veiligheid, gezondheid en milieuaspecten serieus worden nageleefd tijdens de werkzaamheden. VCA is een onderdeel voor bewust en veilig werken.

Voor de meeste bedrijven zijn er twee soorten VCA. VOL-VCA voor leidinggevenden en VCA basis voor operationeel medewerkers. Aan VCA zitten ook verplichte toolboxsessie’s verbonden.

VCA wordt door diverse aanbieders aangeboden. Er is een ruime keus tussen het aantal aanbieders. De VCA-cursus kan in een ééndaagse opleiding en een tweedaagse opleiding gedaan worden.

Euro Transport College beschikt over de mogelijkheid om uw bedrijf in alle verplichtingen van VCA te ondersteunen. Euro Transport College beschikt over een eigen Veiligheidskundige. Deze deskundige beschikt over alle nodige kennis en expertise rondom het vakgebied. 

 

Waar ontstond VCA?

Zoals vele veiligheidscriteria ontstond VCA in Nederland in de Offshore industrie. Doel was het aantal ongevallen en veiligheidsincidenten terug te dringen en daardoor de externe veiligheid te verhogen. Gauw volgde de petrochemie en daarna ook andere sectoren zoals de bouw, hoveniers en installatietechniek.

VCA is niet verplicht in de wet. Wel kan het door opdrachtgevers worden geëist dat de opdrachtnemer VCA-gecertificeerd is.

VCA staat los van het statuut voor een bedrijf dat voldaan wordt aan de ARBO wetgeving. Het wordt slechts gebruikt om beter de regels na te leven. 

https://eurotransportcollege.com/vca-basis-en-vca-vol/