Leuker langer werken
Image default
ZZP

De voordelen van een urenregistratie

Als u zelfstandige, freelancer of zzp’er bent, is het bijhouden van een tijdregistratie erg handig. Dit om voor uzelf en later ook om richting klanten of belastingdienst te kunnen bewijzen waar en wanneer u hebt gewerkt. U houdt zich waarschijnlijk liever bezig met ander werk, daarom gebruiken veel mensen tijdregistratie via Excel. Als u nu nog meer tijd en werk wilt besparen, gebruik dan een geautomatiseerde applicatie.

Waarom is er een urencriterium

Wanneer u als zelfstandige of freelancer werkt en aan een bepaalde uurnorm voldoet, is het mogelijk om te profiteren van fiscale voordelen (zoals zelfstandigenaftrek, pensioen en meewerkaftrek). Daartoe probeert de Algemene Belastingdienst zelfstandig ondernemerschap te stimuleren. Er zijn werktijdnormen opgesteld om te voorkomen dat iedereen zonder moeite van dit voordeel geniet.

Zorg voor een goede administratie

De Belastingdienst heeft geen tijdregistratie nodig, maar het is zeker aan te raden toch bij te houden. Het geeft je een beter begrip van het daadwerkelijke gebruik van tijd. Daarnaast kunt u urenstaten voor klanten of klanten gebruiken om later facturen als basis te gebruiken. Het kan duidelijk uw werk, tijd en bestede tijd aangeven. Zoals eerder vermeld, kunt u de urenregistratie in Excel houden, maar het is verstandiger om hiervoor een applicatie te gebruiken. Deze hebben meestal ook een timerfunctie, waarmee u de tijd in real-time kunt volgen. Het wordt meestal aangeboden tegen een preferentiële prijs en u kunt ervoor kiezen om een ‚Äč‚Äčautomatische factuur te genereren.

Urencriterium verspoeld door covid

Door de coronacrisis kunnen sommige zzp’ers niet fulltime of normaal werken. Vorig jaar werden deze normen versoepeld van maart tot september naar minimaal 25 uur per week. Zo kunnen deze ondernemers toch gebruik blijven maken van de start-up faciliteiten die de overheid biedt. Deze maatregel wordt ook toegepast op seizoen gerelateerde branches, zoals de festivalbranche en de horeca. Ze kunnen zich houden aan de werktijden tijdens de piekuren in andere jaren.

https://www.keeping.nl/