Leuker langer werken
Image default
Aanbiedingen

Wie wil er nou een tweedehands grafsteen?

Gun die steen een 2e kans

Een grafsteen is gemaakt van natuursteen dat miljoenen jaren oud is. Daarom is het verspilling dat we deze grafstenen na een jaar of 10 a 20 vermalen tot puin. Als een graf geruimd wordt kan de steen in principe nog duizenden jaren mee. Waarom zou je die vernietigen? 

 

Vanzelfsprekend kan dit duurzamer! Laat de steenhouwer de steen zorgvuldig verwijderen en weer opknappen totdat deze weer als nieuw is. Dat kan eenvoudig door de tekst weg te schuren en de steen opnieuw te polijsten.

De klant die voor een grafsteen of grafmonument komt kan ook voor de tweedehands steen kiezen, verschil met een nieuwe steen is niet zichtbaar. Het scheelt vele tonnen aan onnodige CO2.

Circulaire grafstenen

Tweedehands grafstenen kun je helaas niet volledig hergebruiken? Dat is technisch gezien niet mogelijk. De oude steen moet eerst tekstvrij gemakt worden. De oude tekst wordt van de steen weggeslepen. Ook worden bevestingsbouten en ijzers uit de steen gezaagd en geboord. Vervolgens moet de steen weer mooi vlak gemaakt worden middels schuren, schuren en schuren en dan polijsten.

 

Pas daarna kun je nieuwe tekst in de grafsteen aanbrengen. Vroeger gebeurde dat met de beitel, maar tegenwoordig wordt bijna alle tekst gezandstraald. Ook gebruikt men metalen letters die op de steen gelijmd worden. Al met al verliest de oude grafsteen tot wel de helft van zijn oorspronkelijk gewicht en materiaal.

Inmiddels begrijp je wel dat ook aan die tweedehands steen een prijskaartje hangt. Maar het is een goed initiatief van innovatieve vergroening

Ander materiaal 

Grafmonumenten en grafstenen die van metaal, rvs, cortenstaal of glas zijn gemaakt worden al op duurzame wijze gerecycled.

België

In het Belgische plaatsje Zonnebeke bedachten ze iets anders: op de plaatselijk begraafplaats kun je een bestaand grafmonument dat geruimd is kopen. Graven die een architectonische of historische waarde hebben en  waarvan de concessie niet verlengd werd komen hiervoor in aanmerking.

 

Goede occassion?

De begraafplaats kent 3 prijzen: 750, 1125 en 1500 euro. Geen prijzen natuurlijk voor een mooi grafmonument van natuursteen. Ook zijn er (gebruikte) grafkelders vanaf 250 euro – met een degelijke kwaliteit.

Voor een dubbeltje

Vlak bij de kerk liggen de mooiste monumenten. Hier lagen de notabelen, maar nu zijn ze beschikbaar voor mensen met een kleine beurs.

 

De inwoners van Zonnebeke ontvangen het plan met een warm onthaal  . Er liken alleen maar voordelen. Fraaie monumenten blijven behouden, oudere bewoners kunnen   dichter bij hun overleden dierbaren komen te liggen, de graven zijn beschikbaar voor mensen met minder inkomen.

Desondanks willen de meeste mensen toch liever een nieuw graf voor hun dierbare overledene. Maar je weet maar nooit; misschien dat die stenen van vandaag de dag over 100 jaar weer eer geliefd zijn als tweedehandsje.

 

Memorabel grafmonumenten

Memorabel ontwerp samen met nabestaanden persoonlijke en eigentijdse grafmonumenten met moderne materialen. Ook gevoelige en lieve gedenktekens voor kindergraven en babygrafjes. Persoonlijke ontwerpen gebaseerd op uw wensen en eisen. Weten wat de mogelijkheden zijn voor uw situatie? Bekijk deze website of maak vrijblijvend een afspraak.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

contact grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/alle-afscheidsmonumenten/