Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Wat is kunststof spuitgieten?

Kunststof spuitgieten is een van de belangrijkste manieren voor de vervaardiging van allerlei kunststof artikelen. Het is een heel snel proces dat kan worden gebruikt om grote hoeveelheden uiterst identieke artikelen te produceren. Van zeer precieze technische onderdelen tot aan wegwerp consumenten goederen. Dit spuitgietproces kan worden uitgevoerd met een verscheidenheid van materialen, waaronder thermoplasten. Het materiaal van het onderdeel wordt in een verwarmde cilinder gevoerd en gesmolten door elektrische en wrijvingsverwarming. De gesmolten kunststof wordt vervolgens met een enorme kracht in een matrijsholte geïnjecteerd, waar het vervolgens afkoelt en uithardt tot de vorm van de matrijs.

Spuitgietgereedschap (matrijzen)

Het centrale deel van het proces is de matrijs, die de holten en het koelsysteem bevat. Matrijzen worden door een matrijzenmaker (of gereedschapsmaker) gemaakt van metaal, meestal staal of aluminium, en met precisie bewerkt volgens de gewenste specificaties van het onderdeel. Eén gereedschap kan 1 tot enkele honderden holtes bevatten, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het werkstuk.

Kwaliteitsmatrijzen zijn gemaakt van gehard staal. Bij de keuze van de kwaliteit wordt rekening gehouden met het soort kunststof dat moet worden gevormd. De vereiste oppervlakteafwerking en de temperatuur waarbij het gereedschap zal werken zijn ook belangrijk. Prototype mallen of mallen met zeer lage productievolumes worden vaak gemaakt van aluminium of ongehard staal.

Waar kunststof spuitgieten te gebruiken

Het spuitgieten wordt gebruikt om een verscheidenheid van delen te vervaardigen. Van de kleinste onderdelen tot zelfs volledige eindproducten. Vooruitgang op het gebied van 3D-printtechnologie, waarbij fotopolymeren worden gebruikt die niet smelten tijdens het spuitgietproces van bepaalde thermoplasten bij lagere temperaturen, kan worden gebruikt voor sommige enkelvoudige spuitgietvormen.

De spuitgietdelen moeten zeer zorgvuldig worden ontworpen om het spuitgietproces te vergemakkelijken. Er moet rekening worden gehouden met:

  • het gebruikte materiaal;
  • de gewenste vorm en kenmerken van het onderdeel;
  • het matrijsmateriaal;
  • de eigenschappen van de spuitgietmachine.

De haast oneindige mogelijkheden vergemakkelijken de veelzijdigheid van het spuitgieten.

Een grondige kennis van werktuigbouw en het spuitgietproces is een belangrijk voordeel bij het ontwerpen van kosteneffectieve en praktische onderdelen. Vaak is het mogelijk om meerdere onderdelen in een enkel gietproces te combineren. Of om afgewerkte onderdelen rechtstreeks van de gietmachine samen te stellen en te bedrukken.