Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Lunch bezorgen: hoe de lunch op kantoor er wereldwijd uit ziet

Als we in Nederland kiezen voor lunch bezorgen naar het kantoor, komen we meestal niet veel verder dan de lokale broodjeszaak. Daar halen we een broodje gezond, of als we gek doen een broodje bal met die ene echte lekkere saus. Daar houdt het meestal wel op. En dat is als we uitpakken natuurlijk, op vrijdagmiddag. De andere 4 dagen van de week nemen we boterhammen mee. Soms met kaas, soms met pindakaas, soms met hagelslag, en soms met boterhamworst. Simpeler (en saaier) kan wat mij betreft bijna niet. Maar dat is nu eenmaal hoe wij het doen in Nederland. Hoe doen mensen in andere landen het eigenlijk?

In griekenland doen ze het zo

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat andere culturen de lunch heel anders aanpakken dan wij Nederlanders doen. En veel minder saai. Ik kan me herinneren, toen ik voor het eerst naar de stad verhuisde als jonge student, dat ik huisgenoten kreeg. Een van die meiden was Grieks. Zij verbaasde zich erover dat wij hier in Nederland nauwelijks warm eten klaar maakten voor de lunch. Zij maakte altijd de avond van tevoren aan uitgebreide lunch klaar om op haar werk op te warmen, met een tweede bakje waar dan een heerlijke Griekse salade met feta en olijven in zat. En ik moet eerlijk zeggen, dat leek mij ook wel wat.

Boterhammen zijn eigenlijk maar saai

Door mijn Griekse huisgenootje raakte ik geïnspireerd. Sinds ik haar heb leren kennen, probeer ik altijd op zijn minst een salade te maken voor de lunch, of iets anders lekkers en voedzaams. Geen bruine boterham met kaas meer voor mij. Ik werk op een nogal ouderwets kantoor, maar toch zie ik een omslag in het aantal mensen dat er voor kiest om een salade of warme maaltijd te nuttigen tijdens de lunch. Ik denk dat dat een goede zaak is. Je hoeft natuurlijk geen private dinner te hebben tijdens de pauze op je lunch, maar een bruine boterham, soms zelfs zonder boter, met een plakje kaas ertussen, is wel heel inspiratieloos.

Warm eten is in veel landen de standaard

Ik ben eens wat gaan googlen, en kwam erachter dat wij best wel een uitzondering zijn in Nederland wat betreft de manier waarop we onze lunch nuttigen. In heel veel andere landen wordt er warm gegeten. In China en Taiwan bijvoorbeeld, hebben de meeste mensen op kantoren een warme lunch, bestaande uit rijst, groenten en vlees of een vega optie. In Japan eet men natuurlijk de welbekende bento box, een box met rijst, vlees of vis, groente en saus in verschillende compartimenten. 

Ook in Europa lopen we achter

En ook binnen Europa zien we veel warme lunches, echt niet alleen in Griekenland. In Italië bijvoorbeeld, wordt de lunch heel uitgebreid beleefd. En in veel andere culturen waarin eten een veel centrale rol in het dagelijkse leven speelt gaat het precies. Ik zeg: wij als Nederlanders kunnen en moeten iets leren van die anderen landen, en meer genieten van onze lunch. Dat zou ons geluk alleen maar ten goede komen! Voor een goede bedrijfslunch, kijk online.