Leuker langer werken
Image default
Financieel

Leren minder geld uit te geven

Merk je vaak dat je aan het einde van de maand minder geld hebt overgehouden dan gedacht? Je wilt graag meer gaan sparen, maar er blijft niet genoeg over. Het kan natuurlijk zijn dat je te weinig verdient en teveel vaste lasten hebt om het bedrag te sparen wat jij graag wilt elke maand. Het kan echter ook zo zijn dat jij meer uitgeeft dan nodig is en dit is bij veel mensen het geval. Het kan soms moeilijk zijn om minder geld uit te geven uitgeven en daarom heb ik hieronder een aantal tips op een rijtje gezet waarmee jij ook minder kan gaan uitgeven.

 

Vergelijk producten en diensten

De meeste mensen kopen een product of regelen hun diensten altijd bij dezelfde aanbieder, maar helaas belonen bedrijven hun vaste klanten vrijwel nooit voor hun loyaliteit. Het heeft financieel gezien dus vrijwel nooit zin om bij dezelfde aanbieder jou producten of diensten te blijven halen. Vergelijk daarom jouw aanbieder met anderen en kijk waar je jouw product of dienst het goedkoopst krijgt aangeboden. Vooral als het aankomt op bijvoorbeeld telefoonproviders kan dit gigantisch schelen in de kosten.

 

Spaar voordat je uitgeeft

Hoe vaak is het al niet voorgekomen dat je teveel hebt uitgegeven deze maand, waardoor je nu minder kunt sparen? Spaar daarom direct nadat je je salaris hebt binnengekregen en zorg dat je alleen geld overhoudt voor je vaste lasten en een klein beetje wat je zelf mag uitgeven. Zo voorkom je dat je teveel uitgeeft én spaar je meer. Win-win, toch?

 

Betaal contant in winkels

Onze pinpas en betaal-apps zijn super handig natuurlijk, maar het maakt het ook makkelijker voor ons om teveel geld uit te geven. Vaak heb je geen idee van hoeveel dat je nu eigenlijk uitgeeft. Probeer daarom zoveel mogelijk contant te betalen. Niet alleen kun je zo makkelijk een budget voor jezelf stellen, als het geld op is, kun je namelijk gewoon niks meer kopen, maar je zal zo ook een beter gevoel hebben van wát je precies uitgeeft, omdat het zo een fysieke handeling is waarbij je jouw geld ziet verdwijnen.

 

Zoek naar een budgetcoach

Lukt het je nu echt niet zelf om minder te gaan uitgeven en zie je gewoon niet waar het probleem ligt? Overweeg dan eens om te werken met een budgetcoach. Deze zal samen met jou je uitgaven analyseren om er zo achter te komen op welke vlakken je nog kunt bezuinigen. Ook voelt het op deze manier niet alsof je er helemaal alleen voor staat, wat ook weer veel stress kan wegnemen. Een budgetcoach is meestal ook maar tijdelijk en zorgt ervoor dat jij in no time weer zelf weet hoe je jouw budget moet regelen.