Leuker langer werken
Image default
Financieel

Lees hier alle tips om met vervroegd pensioen te gaan

Het is waar dat veel mensen ervan dromen om eerder met pensioen te gaan, en hoewel het misschien een onmogelijke droom lijkt, zijn er een paar manieren om het waar te maken. Hoewel ieders situatie uniek is, zijn er bepaalde strategieën die je kunt gebruiken om uw kansen te vergroten om eerder met pensioen te gaan dan je geplande pensioenleeftijd. 

Sparen en beleggen 

Eén manier om eerder met pensioen te gaan is door zo snel mogelijk te beginnen met sparen voor je pensioen. Hoe meer je spaart en hoe vroeger je begint met sparen, hoe beter het is om genoeg geld te hebben om vóór de geplande datum met pensioen te gaan. Het helpt ook als je verstandig kunt beleggen; door meer te leren over aandelen, obligaties en andere soorten beleggingen kun je het groeipotentieel van je beleggingsportefeuille maximaliseren. Houd er wel rekening mee dat hier risico’s aan verbonden zitten en je jouw inleg kan verliezen. 

Schulden aflossen  

Een andere strategie is het zo snel mogelijk verminderen of elimineren van schulden. Door consumentenschulden zoals creditcards of studieleningen te verminderen of, indien mogelijk, helemaal af te bouwen, maakt je meer besteedbaar inkomen vrij, dat je vervolgens op spaarrekeningen of investeringen voor je pensioen kunt zetten. 

Bijbaantjes nemen 

Je kunt ook overwegen om naast je huidige (parttime) baan nog een extra inkomstenbron te creëren met behulp van een bijbaantje. Denk aan een weekendbaantje waar je werkt op een evenement. Houd er wel rekening mee dat je jouw weekenden inlevert om te werken en hierdoor misschien niet helemaal tot rust komt.  

Zuiniger leven! 

Zoek ten slotte naar manieren om je uitgaven te verlagen, zodat er maandelijks minder van je inkomen naar rekeningen en andere benodigdheden gaat. Overweeg indien nodig downsizing; bijvoorbeeld door een groter huis te verkopen en een kleiner huis te kopen, waardoor je na verloop van tijd minder onderhoudskosten heeft. Maar, zoals altijd, zorg ervoor dat elke belangrijke beslissing eerst wordt besproken met een financieel planner, zodat alle opties zijn onderzocht voordat je stappen onderneemt die van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid geld die later tijdens de pensioenjaren nodig is! 

Advies nodig over je pensioen? Dan raden we jou aan om KPRA te benaderen. Dit is een pensioenadviseur in Groningendielandelijk opereert en je met alle liefde antwoord geeft op al je brandende vragen betreft jouw pensioen. Bovendien kunnen zij jou ook hypotheekadvies geven! Klik hiervoor meer informatie.