Leuker langer werken
Image default
Gezondheid

Kun je je baan opzeggen als je een burn-out hebt?

Heb jij het gevoel dat het naar je werk gaan je iedere keer meer energie kost, dan dat het je oplevert? Dan is de kans aanwezig dat je een burn-out hebt of dat je er flink tegenaan zit te schuren. Het is dan dus ook van belang om te kijken wat de reden is dat jij je iedere dag zo voelt en of er een mogelijkheid is om dit op korte termijn op te lossen. Het kan soms zo zijn dat je geen andere uitweg ziet, dan ontslag te nemen omdat je dan volledig verlost bent  van je huidige situatie. Maar hoe doe je dit en wat is handig om te doen?

 

Praat met je werkgever

Wanneer jij het gevoel hebt dat je met flinke psychische problemen kampt, dan is het belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt bij je werkgever. Toch zien we dat dit voor veel werknemers een enorme drempel is en ze vaak bang zijn voor de reactie die ze krijgen. Ze hebben immers wel de kans gekregen van de werkgever om daar te staan waar je nu staat. Het is daarom dus ook helemaal niet vreemd om eerst een ontslagspecialist te raadplegen. Deze kan je namelijk voorzien van een passend advies en je vertellen wat de juiste route is die jij dient te bewandelen.

 

Ontslag tijdens een burn-out

Is ontslag nemen tijdens burn-out voor jou de enige oplossing? Dan is het goed om te kijken wat je juiste stappen zijn die je dient te doorlopen. Wist je namelijk dat wanneer je er zelf voor kiest om ontslag te nemen, je geen recht hebt op een uitkering? Vooral wanneer je het financieel zwaar hebt, is het aan te raden om dit absoluut niet te doen. Je hebt namelijk recht op twee jaar ziektewet, waardoor je een deel van je salaris doorbetaald krijgt. Vooral bij mentale problemen kan het namelijk tot wel maanden duren voordat je weer het gevoel hebt dat je in staat bent om weer aan het werk te gaan. Het is daarom dus ook niet verstandig om direct de handdoek in de ring te gooien, maar eerst te onderzoeken welke mogelijkheden er verder zijn.