Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Hoe kan ik energie besparen in huis?

Met de klimaatdoelen in zicht en het toenemende bewustzijn van klimaatverandering willen veel Nederlanders hun steentje bijdragen aan het milieu. Eén manier waarop je dit kunt doen is door energie te besparen (aangezien veel energie nog door middel van aardgas wordt opgewekt) of over te stappen of groene energie. Wil jij weten hoe je energie kunt besparen in huis? Lees dan verder!

Stap over op groene energie

Oké, dit is niet per se de manier om energie te besparen. Maar wel om betere energie te verbruiken. Door je woning te voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen of je aan te sluiten op stadsverwarming gebruik je energie die wordt opgewekt door middel van een onuitputbare bron. Hierdoor kun je duurzaam wonen.

Isolatie

Isolatie is een heel belangrijk onderdeel van energiebesparing in huis. Veel (oudere) woningen zijn onvoldoende geïsoleerd, waardoor in de winter veel warmte gaat verloren. De ruimte wordt vervolgens weer op de juiste temperatuur gebracht door energie te verbruiken. Wanneer je je woning (inclusief ramen) goed hebt geïsoleerd zal de warme veel beter binnen blijven en zal er dus minder energie worden verbruikt om de woning opnieuw te verwarmen.

Warmteterugwinning

Met een warmte terugwin installatie wordt “oude” warme lucht die normaliter wordt afgevoerd gebruikt om de “nieuwe” toestroom van lucht te verwarmen. De warmte van de oude lucht gaat dus niet verloren, maar wordt hergebruikt. Hierdoor gaat er minder energie verloren en bespaar je dus energie.

Let op je gebruik

Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend, maar let op je gebruik. Zet de verwarming en de verlichting uit in ruimtes waar je niet bent. Verder doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je radiatoren niet worden geblokkeerd, hierdoor wordt de warmte namelijk minder goed verspreid over de ruimte en zul je hier minder van voelen. Dit resulteert weer in meer stoken. Verder is het ook goed om naar je verlichting te kijken, energiezuinige lampen kunnen namelijk veel energie besparen.