Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Een contract opstellen

Het opstellen van een contract hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden. Fouten zijn gemakkelijk te maken en kunnen grote gevolgen hebben. Natuurlijk kan ik via deze blogpost niet garanderen dat uw contract volledig ondoordringbaar zal zijn, maar ik zal proberen u te helpen. Wilt u een contract opstellen? Lees dan onderstaande tips.

Partijen

Bepaal vooraf wie de partijen zijn bij de overeenkomst. Als u zaken doet met (grote) bedrijven, hebben deze soms meerdere rechtspersonen. Zorg ervoor dat u een overeenkomst heeft getekend met de juiste rechtspersoon. Als u zaken doet in een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zorg er dan voor dat u de overeenkomst op naam van die rechtspersoon registreert.

U moet er ook goed op letten of de vertegenwoordiger van de andere partij het recht heeft om de overeenkomst te ondertekenen. Als u een slecht vermoeden heeft, vraag dan om een ​​machtigingsverklaring voor de andere partij.

Zekerheid

Er zijn veel conflicten die in de interpretatie van een overeenkomst kunnen voorkomen. Zorg er daarom voor dat u de betekenis van de overeenkomst begrijpt. Een contract kan namelijk nooit duidelijk genoeg zijn. U kunt uzelf de volgende vragen stellen om aan de slag te gaan:

  • Wie zou het moeten doen?
  • Wat moet X doen?
  • Welke garantie biedt X?
  • Wanneer moet X dit doen?
  • Wat als X dat niet doet?
  • Wat heeft Y hiervoor betaald?
  • Hoe betaalt Y?
  • Wat als Y niet betaalt?

Wanneer u bepaalde termen gebruikt, kunt u het beste een definitieclausule opnemen. Dat is een clausule in de overeenkomst, waarin je de betekenis van bepaalde termen kunt regelen. Dus als de term verder in de overeenkomst voorkomt, heb je de betekenis ervan al vastgesteld.

Beëindiging overeenkomst

Sommige contracten worden beëindigd vanwege het nakomen van verplichtingen door partijen. Bijvoorbeeld met een koopovereenkomst. Wanneer de verkoper de goederen levert en de koper de koopprijs betaalt, zijn beide partijen elkaar niet meer verschuldigd. Dat kan anders zijn. Sommige overeenkomsten duren langer. Bepaalde serviceovereenkomsten, samenwerkingsovereenkomsten, etc. In dat geval is het aan te raden om binnen een bepaalde termijn tot overeenstemming te komen, of af te spreken dat partijen de overeenkomst (in sommige gevallen) kunnen beëindigen.

https://bundel.nl/Contract-opstellen/

Gerelateerde artikelen

Basiskennis over de installatie van zonnepanelen

Ga voor zekerheid met de uitzendsoftware Staffing Direct

Top 10 dagjes uit in Nederland