Leuker langer werken
Image default
Aanbiedingen

Binnenkort een assessment? Volg deze tips

Binnenkort een assessment? Volg deze tips

Ga je binnenkort solliciteren? Dan kan het zijn dat het desbetreffende bedrijf wil dat je een assessment maakt. Aan de hand van een assessment worden bepaalde vaardigheden gemeten om te kijken of jij geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. 

Een assessment kan dus een belangrijke factor zijn of jij een baan wel of niet krijgt. Daarom hebben we een aantal tips opgesteld die je kan gebruiken voordat je een assessment gaat afleggen. Benieuwd welke dit zijn? Lees dan snel verder.

  1. Zoek uit wat er getest wordt

Als je te horen krijgt dat je een assessment moet gaan maken, is de eerste stap die je zet: uitzoeken waar je precies op getest gaat worden. Wanneer je dit namelijk weet, kan je vanuit daar gaan beginnen met de echte voorbereiding. 

Wil het bedrijf waar je solliciteert bijvoorbeeld dat je een HFM assessment aflegt? Dan heb je te maken met een assessment die is ontwikkeld om jouw intelligentie en persoonlijkheid te testen. Of is het de bedoeling dat je een LTP assessment doet? Dit is een wat meer psychologische test, waar onder andere jouw capaciteiten zullen worden gemeten. Er bestaan nog veel andere soorten assessments, zorg dus dat je op de hoogte bent welke voor jou van belang is. 

  1. Voorwaarden van assessmentbureau

Wanneer een bedrijf graag wilt dat jij een assessment aflegt, moet je deze assessment vaak bij een assessmentbureau afleggen. Maar let op, want niet alle assessmentbureaus hebben dezelfde voorwaarden. Bij sommige bureaus mag je een rekenmachine gebruiken, terwijl dit bij de ander niet mogelijk is. Daarnaast hanteren sommige bureaus een tijd van bijvoorbeeld 30 minuten voor 20 vragen, terwijl een ander bureau hier slechts 20 minuten voor zou rekenen. 

Het is dus handig om er van tevoren achter te komen wat de precieze voorwaarden zijn bij het bureau waar jij de assessment wil afleggen. Over het algemeen worden deze voorwaarden in de instructie gedeeld. Zo niet, dan kan je het altijd nog even navragen.

  1. Oefen!

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je een assessment maakt, is: oefenen! Zodra je weet wat er van je verwacht wordt, kan het oefenen echt beginnen. Door te oefenen haal je bepaalde kennis (zoals rekensommen) weer naar boven, waardoor je uiteindelijk sneller en beter zal gaan scoren. Daarnaast zorgt oefenen ervoor dat je eerder verbanden kan leggen en elementen herkent, zoals bij een capaciteitentest. Oefen dus genoeg! 

Waar je oefenmateriaal kan vinden? Vaak bieden assessmentbureaus een aantal vragen waar je mee kan oefenen, maar dit is bij lange na niet genoeg om goed voorbereid te zijn. Daarom kan je ervoor kiezen om oefenpakketten aan te schaffen, dit kan bij een specialist als Hellotest, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid bent. Binnen de kortste keren heb jij jouw assessment met vlag en wimpel gehaald!

Heb je alle tips gevolgd? Dan ben jij gegarandeerd goed voorbereid op jouw assessment. Zorg dat je de nacht van te voren goed slaapt, en de reis naar het bureau goed hebt uitgestippeld: dan kan er niks meer mis gaan. Jouw sollicitatieprocedure heb je binnen de kortste keren gehaald!

 

https://www.leukerlangerwerken.nl/binnenkort-een-assessment/