Paniekaanvallen zijn intens stressvol. Het zijn de soorten gebeurtenissen die zo aftapbaar zijn dat degenen die ze ervaren, als gevolg hiervan een tijdelijke of langdurige depressie kunnen krijgen. Duizenden mensen worden in het ziekenhuis geconfronteerd met hun paniekaanvallen voor hartaanvallen en duizenden anderen ervaren een diepe gezondheidsangst als gevolg van regelmatige, aanhoudende aanvallen.

Het valt dus niet te ontkennen dat paniekaanvallen een heel reëel probleem zijn. De vraag is dan wat er kan worden gedaan om paniekaanvallen te voorkomen of te behandelen. Hieronder staan een aantal precentietips voor het voorkomen van paniekaanvallen.

Paniekaanval behandeling en Preventietips

 • Beheers je ademhaling
  Begin met te leren hoe je je ademhaling kunt beheersen als je hyperventileert. De sleutel tot het beheersen van je ademhaling is langzaam opzettelijk ademen en vechten tegen de drang om te snel of te vol te ademen. Probeer in totaal 14 tot 15 seconden te nemen, met 5 in te ademen, 2 of 3 in te houden en vervolgens uit te ademen voor 7. Doe dit wanneer je denkt dat je “paniekerig” bent en hoewel je misschien niet in staat bent om te stoppen met aanval, zou je de ernst ervan moeten verminderen.
 • Bezoek de dokter
  Hoewel paniekaanvallen zelden worden veroorzaakt door een gezondheidsprobleem, is het bezoeken van een arts een belangrijk onderdeel van het verkrijgen van de geruststelling die u nodig hebt om verder te gaan met uw paniekaanvallen. Wanneer gezondheidsproblemen worden uitgesloten, kunt u gemakkelijker beweren dat uw paniekaanvallen het probleem zijn. Maar wees gewaarschuwd: zelden hoort het horen van een dokter dat kleine stemmetje in je achterhoofd dat zich zorgen maakt over je gezondheid. Dus denk niet dat een bezoek aan een dokter je ervan zal weerhouden om je zorgen te maken.
 • Begin erover te praten
  Er is een neiging om je te schamen voor je paniekaanvallen en proberen ze te bestrijden. Wanneer je in het openbaar bent – of zelfs alleen zit – en je begint het gevoel te krijgen dat er iets mis is, is de neiging om te proberen het weg te duwen en het zelf te repareren. Maar mensen met angst worstelen binnen te veel “in hun eigen hoofd.” Je moet zo veel mogelijk uit je eigen gedachten komen. Dus praat met de mensen om je heen erover, of bel iemand die je vertrouwt en laat hen weten hoe je je voelt.
 • Trainen
  Trainen kan bij sommige mensen paniekaanvallen veroorzaken vanwege de manier waarop ze hartslag en vermoeidheid interpreteren. Maar lichaamsbeweging is ook een krachtige tool voor het verminderen van angst, een functie die de geestelijke gezondheidsvoordelen van verschillende angststoornissen nabootst. Praat met uw arts over meer bewegen, omdat het een belangrijke aanvulling is op elk plan voor vermindering van de angst.
 • Gezonde levensstijlen
  Het handhaven van een gezonde levensstijl is ook een cruciaal onderdeel van het overwinnen van je angst. Dieet speelt een grote rol en je moet ervoor zorgen dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt, omdat vitaminetekorten enkele ongemakken kunnen veroorzaken die paniekaanvallen kunnen veroorzaken. Maar slaap is misschien het belangrijkst. Slaapschuld veroorzaakt een groot aantal problemen die leiden tot paniekaanvallen, zoals hoofdpijn, zwakke spieren en problemen bij het scherpstellen. Gezond leven is echt een belangrijk onderdeel van het overwinnen van paniek.
 • Aanpassen aan triggers
  U kunt ook iets proberen dat bekend staat als desensibilisatie. Hoewel dit het beste kan worden gedaan in de aanwezigheid van een therapeut of getrainde expert, is desensibilisatie de handeling van wennen aan uw triggers totdat ze geen angst meer veroorzaken. Als u bijvoorbeeld ontdekt dat duizeligheid de neiging heeft uw aanvallen te activeren, kunt u opzettelijk proberen te wennen aan duizeligheid door rond te draaien in een stoel of in een cirkel. Je kunt opzettelijk hyperventileren, je kunt je hartslag op gang krijgen door op zijn plaats te lopen – er zijn veel verschillende strategieën die je kunt gebruiken om te wennen aan elke fysieke trigger van je paniekaanvallen, zodat ze minder angst veroorzaken wanneer ze zich voordoen.
 • Laat jezelf de aanval hebben
  Een van de moeilijkste dingen die je kunt doen, is ook een van de belangrijkste. Je moet in orde zijn met paniekaanvallen. Dat betekent dat als je merkt dat je bijvoorbeeld paniekaanvallen krijgt als je naar het winkelcentrum gaat, je dan toch naar het winkelcentrum moet gaan als dat nodig is zonder het te vermijden, alleen maar omdat je daar paniekaanvallen krijgt. Wees ok met het idee dat er een paniekaanval zal gebeuren. Wanneer / zo ja, wacht u af en gaat u meteen door met uw dag.