Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

3 tips voor het verbeteren van de declarabiliteit en productiviteit

3 tips voor het verbeteren van de declarabiliteit en productiviteit 

Werk je in de zakelijke dienstverlening? Dan heb je baat bij het verbeteren van de declarabiliteit en de productiviteit. Hier lees je eerst wat beide termen precies inhouden. Verderop lees je handige tips hoe je dit kunt verbeteren, zodat je het maximale uit je bedrijf kunt halen. Van liquiditeit berekenen tot je kantoor verduurzamen: online vind je alle informatie voor jouw MKB onderneming. 

Wat zijn declarabiliteit en productiviteit?

Declarabiliteit en productiviteit zijn twee verschillende termen in het bedrijfsleven die veel op elkaar lijken. Toch zijn er ook verschillen op te merken. hier vind je daarom een overzicht van de betekenis van beide termen:

  • Productiviteit: productiviteit is het aantal uren dat je effectief in een opdrachtgever hebt gestoken, vergeleken met de contracturen. Heb je 36 uur per week gewerkt en heb je hiervan 29 uur aan een klant besteedt? Dan is de productiviteit 80% (29/36×100). Je kunt op deze manier ontdekken hoe het staat met de productiviteit van werknemers. Wel moet je dan een goede urenregistratie hebben om dit bij te kunnen houden. 

  • Declarabiliteit: de declarabiliteit heeft te maken met de uren die op de factuur naar de klant worden gezet. Je hebt zowel declarabele als niet-declarabele uren. Declarabele uren zijn uren die binnen het budget van de klant vallen. Niet-declarabele uren zijn alle uren die een medewerker maakt. Deel de declarabele uren door de positieve uren om dit te berekenen.

#1 Maak een goede planning 

Een goede planning is belangrijk: stel deadlines en maak duidelijk hoeveel uur er aan een klant kan worden besteed. Zo voorkom je dat je niet teveel uur aan de klant besteedt maar wel productief bent. Door realistische afspraken te maken met de klant is het voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren en is de kans veel kleiner dat je in een situatie komt waarbij de klus meer tijd kost dan je van tevoren had berekend. 

#2 Kies voor goede urenregistratie

Om zo productief mogelijk te zijn is het belangrijk om de uren goed te registreren. Houd per project bij welke uren declarabel zijn en welke niet: zo maak je een berekening welke het verschil aangeeft. Je kunt daardoor achterhalen waar jij en je team of organisatie mee bezig zijn. 

#3 Verduurzaam het kantoor 

Door het kantoor te verduurzamen kun je de productiviteit verhogen. Denk aan het gebruik van energiezuinige apparaten, het plaatsen van planten en meer. Via jouw MKB Desk lees je veel tips over het verbeteren van je kantoor, de werkzaamheden en de resultaten. https://jouwmkbdesk.nl/

Gerelateerde artikelen

Glazen douchewand schoonmaken met deze 3 tips

Volg thuis een Excel cursus om doeltreffender te werken

De invloed van licht en geluid in Zaandam