Leuker langer werken
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zelf boek uitgeven: wat zijn je kosten?

Als je zelf boek uitgeven gaat, is dit nog een behoorlijke taak. Immers draai jij nu op voor de werkzaamheden die normaliter je door een uitgeverij uit handen zou worden genomen. Niet alleen moet je er meer moeite in steken als je onafhankelijk je boek gaat publiceren, maar je draait ook op voor deze kosten. En die zijn soms niet mals. Hieronder tonen we de potentiële kosten die je gaat maken wanneer je zelf je boek uitgeven gaat.

Boek schrijven

Het boek schrijven zal je waarschijnlijk meer moeite kosten dan geld. Wel dien je over een tekstverwerkingsprogramma te beschikken. Sommige mensen kiezen voor Microsoft Word, andere mensen voor een ander programma. Wat je ook kiest, de kans is groot dat je er voor moet betalen. Zo kost een Word abonnement je al gauw 90 tot 100 euro. En ook andere programma’s zijn veelal niet gratis. Natuurlijk kun je ouderwets aan de slag gaan op een typemachine. Je zult echter papier moeten aanschaffen (en natuurlijk een machine als je deze nog niet hebt). Als je al over deze zaken beschikt, zullen de kosten in deze fase laag zijn.

ISBN nummer aanvragen

Een boek moet beschikken over een ISBN nummer. Al is het alleen maar om de vindbaarheid te vergroten. Echter kun je geen ISBN nummer aanvragen zonder kosten te maken. Normaal gesproken doet de uitgever dit voor je, maar dat kan nu niet. Daarom zul je het zelf moeten regelen via Bureau ISBN of ISBN.nl. Dit zal je per ISBN nummer 99,50 euro kosten.

Boek laten drukken

Wanneer je zelf je boek gaat uitgeven, zul je ook opdraaien voor de kosten die gepaard gaan met het laten drukken van het boek. Als je het slim aanpakt, kun je echter voor een goede prijs je boek laten drukken. De kwaliteit zal hier niet onder leiden. Zo zijn er online drukkerijen waarbij je binnen 3 stappen al je boek besteld zult hebben. Je uploadt een PDF bestand, je geeft aan welke voorkeuren je hebt qua afwerking en je kunt daarna een x aantal exemplaren bestellen. Vaak is het zo dat hoe meer exemplaren je bestelt, hoe hoger de korting is. Bovendien hoef je niet lang te wachten: gemiddeld is een boek binnen 3 tot 5 werkdagen geleverd. De kosten zijn variabel, afhankelijk van het aantal exemplaren en de afwerkingen waar je voor kiest.

Boek verkopen

Tot slot moet je jouw boek ook daadwerkelijk verkopen. Gelukkig zijn er een hoop webshops waar je, mits je over een account beschikt, je boeken kunt verkopen. Bol.com en Amazon zijn hier goede voorbeelden van. Waar meer geld in gaat zitten is het adverteren. Je wilt je boek ten slotte aan de man brengen. Een Google advertentie is krachtig, maar kost ook een duit in het zakje.