Leuker langer werken
Image default
Zakelijk

Van werk veranderen? Dit is wat je moet doen

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging en ga je van werk veranderen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Gebruik onderstaande checklist om je job switch van een leien dakje te laten verlopen.

Geef je ontslag

De jobverandering start met het geven van je ontslag aan je huidige werknemer. Doe dit op een eerlijke, persoonlijke manier. Een gesprek met de werkgever is vaak de beste optie. Overhandig hem/haar een ontslagbrief. Een paar regels met daarin de boodschap dat je ontslag neemt en de datum waarop volstaan. Vermeld ook de begin- en einddatum van je opzegtermijn en onderteken het document. 

Voldoe de opzegtermijn

Meestal gaat het ontslag niet direct in (tenzij je anders overeenkomt met je werkgever). Er is namelijk een opzegtermijn. Die kan enkele weken of maanden bedragen. Tijdens deze periode kan de werkgever op zoek naar een vervanger, en kan je eventueel collega’s op de hoogte brengen van bepaalde taken. We raden aan om je job tijdens de opzegtermijn naar behoren uit te oefenen. Op deze manier kan je werkgever later een positieve referentie geven.

Zoek een nieuwe job

Het is een goed idee om eerst een nieuwe job te zoeken voordat je je ontslag geeft. Maar dat is niet altijd mogelijk. Soms neem je eerst ontslag en ga je daarna pas op zoek naar een nieuwe functie. 

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende kanalen om de arbeidsmarkt te verkennen. Blader door een van de vele online vacaturesites, of stap een uitzendbureau binnen. Ook op Linkdin zal je allerlei vacatures vinden.

Update je CV

Voordat je solliciteert voor een vacature, heb je natuurlijk een goede CV nodig. Zorg dat die up to date is met de meest recente informatie. Vul je CV aan met nieuwe werkervaringen en opleidingen die gevolgd hebt. 

Schrijf een motivatiebrief

Bij elke CV hoort een goede motivatiebrief. Schrijf die steeds op maat van de functie waarvoor je solliciteert. Het is namelijk de perfecte kans om je nieuwe werkgever te overtuigen om voor jou te kiezen. Vertel meer over je sterke punten en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Houd de motivatiebrief kort, krachtig en formeel. 

Sollicitatie

Met een beetje geluk mag je op gesprek gaan. Met de huidige coronamaatregelen wordt dit waarschijnlijk een video sollicitatie. Dit verschilt niet zoveel van een klassiek gesprek, en biedt zelfs een aantal voordelen (omdat je allerlei documentatie bij de hand kan houden).