Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Hoe werkt een knelkoppeling precies? Alles wat je moet weten en meer

Als je ooit met leidingwerk hebt gewerkt, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de knelkoppeling. Dit type fitting wordt vaak gebruikt in de installatietechniek en biedt een betrouwbare oplossing om leidingen aan elkaar te bevestigen, zonder dat je hiervoor hoeft te lassen of solderen. Maar hoe werkt een knelkoppeling precies? In deze blog gaan we dieper in op deze handige oplossing voor het verbinden van leidingen.

Wat is een knelkoppeling?

Een knelkoppeling, ook wel bekend als een knelfitting, is een type fitting dat gebruikt wordt om leidingen aan elkaar te bevestigen. Het grote voordeel van een knelkoppeling is dat je hiervoor niet hoeft te lassen of solderen. Dit maakt de knelkoppeling een handige oplossing voor het verbinden van leidingen op plaatsen waar lassen of solderen lastig of onmogelijk is.

Onderdelen van een knelkoppeling

Een knelkoppeling bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder een ring, een moer en een messing huls. De huls wordt over de leiding geschoven en de ring wordt op de huls geplaatst. Vervolgens wordt de moer aangedraaid, waardoor de ring de huls samenperst en zo een waterdichte verbinding creëert.

Hoe werkt een knelkoppeling?

Een knelkoppeling werkt op basis van compressie. Wanneer de moer van de knelkoppeling wordt aangedraaid, wordt de huls samengeperst en wordt er druk uitgeoefend op de ring. Deze ring op zijn beurt zorgt ervoor dat de leiding en de huls samengedrukt worden, wat leidt tot een waterdichte en stevige verbinding tussen de leidingen.

Gelijkmatig aandraaien

Een belangrijk aspect van de werking van een knelkoppeling is dat de ring gelijkmatig moet worden aangedraaid. Dit betekent dat je niet één kant van de moer harder aandraait dan de andere kant. Als de ring niet gelijkmatig wordt aangedraaid, kan de verbinding niet goed functioneren en kan er zelfs lekkage ontstaan.

Waarvoor kun je een knelkoppeling gebruiken?

Een knelkoppeling is geschikt voor verschillende toepassingen. Zo wordt deze fitting vaak gebruikt in de installatietechniek voor het verbinden van leidingen voor water- en gasleidingen. Ook in de industriële sector en de scheepvaart wordt de knelkoppeling veelvuldig gebruikt.

Voor een snelle en gemakkelijke installatie

Een belangrijk voordeel van de knelkoppeling is dat deze snel en gemakkelijk te installeren is. Je hebt geen speciale apparatuur nodig om de leidingen aan elkaar te bevestigen, wat tijd en geld bespaart. Daarnaast is de knelkoppeling ook eenvoudig te demonteren, wat het vervangen van leidingen of onderdelen makkelijker maakt.

Hoe installeer je een knelkoppeling?

Het installeren van een knelkoppeling is relatief eenvoudig en kan in een paar stappen worden uitgevoerd:

 1. Zorg ervoor dat de leidingen die je aan elkaar wilt verbinden schoon en glad zijn.

 2. Schuif de messing huls over de leiding, met de open zijde van de huls in de richting van de moer.

 3. Plaats de ring over de huls, met de taps toelopende kant naar de huls gericht.

 4. Schroef de moer op de ring en draai deze handvast met de hand. Draai vervolgens de moer aan met een steeksleutel, totdat deze vastzit. Let er hierbij op dat je de moer gelijkmatig aandraait, om een goede afdichting te garanderen.

 5. Controleer of de verbinding stevig en lekvrij is. Dit kun je doen door de leidingen onder druk te zetten en te kijken of er geen water of gas ontsnapt.

Wat zijn de voordelen van een knelkoppeling?

Een knelkoppeling biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere methoden om leidingen aan elkaar te bevestigen. Enkele voordelen zijn:

 1. Geen speciaal gereedschap nodig: Met een knelkoppeling heb je geen speciale apparatuur nodig om leidingen aan elkaar te bevestigen, wat tijd en geld bespaart.

 2. Eenvoudige installatie: Het installeren van een knelkoppeling is eenvoudig en kan in een paar stappen worden uitgevoerd.

 3. Snelle montage: De montage van een knelkoppeling is snel en gemakkelijk, wat betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het verbinden van leidingen.

 4. Gemakkelijk te demonteren: Een knelkoppeling is eenvoudig te demonteren, wat het vervangen van leidingen of onderdelen makkelijker maakt.

 5. Betrouwbaarheid: Een knelkoppeling is een betrouwbare manier om leidingen aan elkaar te bevestigen en biedt een goede afdichting.

Wat zijn de nadelen van een knelkoppeling?

Hoewel een knelkoppeling veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

 1. Beperkt gebruik: Een knelkoppeling is niet geschikt voor alle soorten leidingen en materialen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste knelkoppeling gebruikt voor het type leiding en materiaal dat je wilt verbinden.

 2. Duurder dan andere methoden: Een knelkoppeling kan duurder zijn dan andere methoden om leidingen aan elkaar te bevestigen, zoals solderen of lassen.

 3. Beperkte druk en temperatuurbereik: Knelkoppelingen hebben een beperkte druk- en temperatuurbereik. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste knelkoppeling gebruikt voor de toepassing waarvoor deze bedoeld is.

Een knelkoppeling kopen

Een knelkoppeling is een handige en betrouwbare manier om leidingen aan elkaar te bevestigen, zonder dat je hoeft te lassen of solderen. Het biedt verschillende voordelen, zoals eenvoudige installatie, snelle montage en gemakkelijke demontage. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de beperkingen van een knelkoppeling, zoals het beperkte gebruik en de beperkte druk- en temperatuurbereik. Kortom, een knelkoppeling is een handige en betrouwbare oplossing voor het verbinden van leidingen. Het biedt verschillende voordelen, zoals eenvoudige installatie, snelle montage en gemakkelijke demontage!