Leuker langer werken
Image default
Aanbiedingen

Duurzamer leven? Zo pak je dat aan

Wetenschappers waarschuwen al tientallen jaren voor klimaatverandering en de laatste jaren krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer als gevolg van de opwarming van de aarde. Door duurzamer leven kan ook jij een steentje bijdrage aan een betere wereld. Maar hoe pak je dit precies aan. In dit blog geven we je een aantal tips.  

Verwarming uit

Nederland is een vrij koud land en het is dus ook niet zo gek dat we in de herfst en winter graag de verwarming aan hebben staan. Helaas is stoken erg slecht voor het klimaat. Je kunt dus beter zo min mogelijk gebruik maken van de verwarming. Om je toch te beschermen tegen de kou, kan je het best investeren in comfortabele, warme wintertruien en een paar pantoffels.

Het is nog beter om te voorkomen dat het echt koud in huis wordt. Dit doe je door je woning goed te isoleren. Er zijn een aantal simpele manieren om eenvoudig zelf te isoleren. Dicht de naden en kieren, isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimtes en plak folie achter de radiotoren. Overigens is het uitzetten van je verwarming niet alleen goed voor het klimaat. Je zult merken dat ook de energiekosten op je volgende rekening een stuk lager uitvallen. 

Gebruik groene stroom

De aarde zal je ook dankbaar zijn als je gebruik gaat maken van groene stroom. Groene stroom is elektriciteit dat opgewekt is uit duurzame energiebronnen. Denk aan zonne-energie, windenergie en de energie die opgewekt is uit waterkracht. Het grootste voordeel van groene energie is dat er weinig CO2 en andere schadelijke stoffen wordt uitgestoten. 

Stap over op ledverlichting

Alle kleine beetjes helpen. Een simpele manier om iets duurzamer te leven is door over te stappen op ledverlichting. Ledlampen zijn tot wel 90% energiezuiniger dan halogeen- en gloeilampen. Dit komt doordat ledverlichting zeer efficiënt werkt en bijna al de energie omzet in licht. Er zijn verschillende soorten ledverlichting, zoals led spots, led lampen en led panelen

Eet minder vlees

Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Dit komt doordat er veel land, water en voer nodig is om vee te houden. Ook scheten en mest van het vee zorgen voor veel uitstoot van broeikasgassen. Wil je duurzamer leven? Kies dan wat vaker voor een vleesvervanger. 

 

https://www.ledlichtstunter.nl/