Leuker langer werken
Image default
Bedrijven

Assessments: cijferreeksen

Wanneer je solliciteert naar een nieuwe baan, kan het zijn dat je te maken krijgt met assessments als onderdeel van de sollicitatieprocedure. Het is dan voor de goede afloop van de sollicitatieprocedure dat je je in dit soort assessments verdiept. Je kunt de onderdelen van assessments namelijk goed voorbereiden. Zo kun je dus ook cijferreeks assessments oefenen. Als je wilt weten wat cijferreeksen precies inhouden en hoe je deze het beste kunt oefenen, lees dan vooral verder.

Wat zijn cijferreeksen?

Zoals al eerder genoemd, kunnen cijferreeksen een onderdeel zijn van een assessment. Cijferreeksen vallen onder het onderdeel numeriek redeneren. De bedoeling van cijferreeksen is dat je een reeks getallen voor je krijgt en dat het laatste getal mist. Het is dan de bedoeling dat jij dit laatste getal moet invullen. Om er achter te komen wat er als laatste getal moet komen te staan, zullen er simpele en wat ingewikkeldere berekeningen moeten worden gedaan. Hierbij kun je denken aan optellen en aftrekken, delen en vermenigvuldigen, percentages, machten, breuken en decimalen.

Moeilijkheden cijferreeksen

Het is belangrijk om cijferreeksen te oefenen om deze zo steeds sneller te kunnen maken. Bij cijferreeksen zul je namelijk een patroon moeten ontdekken. Aan de hand van dat patroon kun je dan dus het laatste getal bepalen. Echter, hebben cijferreeksen vaak nog wat moeilijke kenmerken zoals dat er soms getallen worden overgeslagen, er toenemende of afnemende veranderingen zijn of dat het gaat om meerdere berekeningen. Daarnaast dien je cijferreeksen zonder rekenmachine op te lossen. Nog een reden om maar vast te beginnen met oefenen.

Oefening baart kunst

Het oefenen van cijferreeksen is belangrijk voor het maken van je assessment. Je zult merken dat je sneller de patronen zult ontdekken en de test sneller kan afleggen. Zo is het namelijk niet alleen van belang dat je het assessment haalt, maar dat je ook sneller of beter bent dan je medekandidaten. Om structuur te krijgen in het oplossen van een cijferreeks is het handig om de verschillen tussen de getallen eerst uit te schrijven. Zo kom je erachter met wat voor soort verandering je te maken hebt en of deze constant of wellicht verschillend is. Is het steeds een positieve verandering of is ie negatief? Wordt de verandering steeds groter of kleiner? Dit zijn dingen waar je op kunt letten. Wanneer je duidelijk in beeld hebt wat de verandering is, kun je nadenken of dit misschien verband heeft met de cijfers uit de reeks. Worden de cijfers uit de reeks misschien vermenigvuldigd met het verschil?

Het loont ook om te checken of er misschien twee reeksen door elkaar lopen. Je kunt dan naar de veranderingen kijken wanneer je een getal overslaat. Door het oefenen van cijferreeksen van het assessment kom je er achter wat voor soort patronen er gebruikt worden, waardoor je weet waar je aan moet denken als de meest voor de hand liggende berekening niet gelijk werkt. Voor het oefenen van je cijferreeks assessment is het belangrijk dat je op tijd begint en niet alles van de laatste dag af laat hangen. Zo kun je verschillende onderdelen nog eens extra oefenen voor de echte test.

 

Voor meer informatie over cijferreeks assessments kijk je op: hellotest.nl